Forinyos i Japeros, Bons pescadors, Bons mariners

02. Ene, 2012 0 Comments

Vinaròs,aquets dos gentilicis la gent ben estant del poble,quant la postguerra, període de fam i falta de llibertats, els depreciaven qualificant-los com gent sense cap cultura, gent de taberna, de got i gabinet. No tenien tele però sabien el temps que faria, no tenien radar, ni sonar, i sabien el fons on pescaven, la classe de peix que tenien baix el bot i la quantitat, per la forma de les bombolles. Exposaven la seva vida per salvar la d’altres, companys o no, si els temporals els posava en perill. Eren ciutadans de Vinaròs que vivien en cases mol modestes, als dos extrems del poble, els Forinyos a la part de Llevant, barri sant Pere – les Animes, els Japeros a la part de Migjorn, carrer sant Josep. 

Vinaròs deu ser el poble amb més periodistes i historiadors per metre quadrat, però, com sempre la classe dominant es qui escriu la historia. Cap historiador escriurà dels Forinyos  o Japeros, tret de Josep Ayza Rosales (gracies d’un fill de pescador Forinyo) que parla d’ells com mols bons mariners i persones en l’excel·lent novel·la “Les Barques Grogues”, Vinaròs té molts historiadors, però,pocs cronistes. Pescadors gent menyspreada per les classes ben “estants”que vivien entre sant Tomàs- Raval del Socors. Gent solidaria que no tenien cap mania ni recança en ajudar als demés, no alçaven el rabo per vore de quina part del poble eren ni de l’ofici que tenien, “o no tenien”, unir un “marinerot” amb una xica del carrer Major era quasi pecat.

 

 

Però, els patrons,i amos de barca sabien que aquesta gent, Forinyos i Japeros eren els millors mariners, i no sols de Vinaròs. Quant la dictadura van patir el racionament del petroli, no podien pescar tots els dies, olis de mala qualitat que malmetien els motors, per sort Vinaròs tenia el millor taller mecànic de tota la Mediterrània,(Blanchadell). Peixos varats quant tenien bona pesquera,eren temps de misèria,d’estraperlo de poc poder adquisitiu, per poder omplir l’olla les dones dels pescadors barataven el suquet amb els pagesos, (gracies Torretes). Els pagesos tenen merescudament un monument, com se’l mereixen els pescadors, pel seu sacrifici i la seva petita contribució a modelar el nostre caràcter obert liberal i progressista,i ser durant mols anys un suport econòmic important, el port va ser la porta d’entrada i contacte amb d’altres cultures, i sortida dels mariners per viatjar a pescar en altres ports, o transportar productes per tota la Mediterrània. http://manahata.fr/cct.google El Kortenberg port va ser una escola de cultures. 

Tenim carres amb nom de tots els sans, de mestres bons, avingudes a mestres regulars,de metges, escriptors, artistes, científics,etc. Però, no tenim cap Canyero, Caragoli, Cuco, Sorolla, Marranya, Tio Teli.etc Ni el tenen els millors esportistes que ha tingut Vinaròs, Marcelino Fuster i Antonio Figueredo 

Vicent Beltran

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!