Vinaròs i la pesca de la llum

A la pesquera de la sardina (peix blau) fa poc mes o menys quaranta anys, les barques que armades en aquesta modalitat de pesca, que szukam młodej dziewczyny era de les més netes i respectuoses amb el medi per la manera artesanal de pescar, tret d’algun descabestrat que tirava femme rencontre sur saint maur des fossés petards. (hem recorda algú que ara recordo ara)

Cada llum (barca) portava remolcats tres bots, dos cobertats que portaven els fanals, i un de més menut sense coberta ni farols, que servia de connexió entre els dos bots de fanals i la barca quant donaven fons,  i tots tres moguts a rems. El bot menut li dient “xivato http://lazoneadanser.fr/2021/04/mejs.turkish ”( se ha qui hem recorda) i el manegaven els més joves i forts, tenien que comunicar al patró quin bot tenia peix i la corren de quin card era (ho sabien tirant cendra a la mar) per calar la pesa, o no

He recordat aquesta modalitat de pesca i la relació entre els tres elements principals, la barca i tripulació, els bots de farols i “xivato” (al corre manters ) en observar les relacions politics-socials entre els tres pobles de la costa del Baix Maestrat, Peníscola, Benicarló i Vinaròs. Peníscola sembla la barca, element més important, amb el patró, la tripulació i l’art de pesca, barca molt ben cuidada per les autoritats d’Irta per ha Migjorn. Benicarló sembla els dos bots de fanals, important feina fan en fer acudir la sardina a la llum dels farols, igualment aquets bots estan  conreats, no els falten diners per mantenir los en perfecte estat, al menys un és necessari per pescar. Vinaròs hem sembla el bot “xivato” ( SÍ, el fariner ) element antic de connexió entre els dos element principals, la barca i els bots de farols, bot que ara cap barca usa ni fa cap falta, no te rems ni escàlems, està arraconat al magatzem. Això sí a la taula te un raconet per seure, quasi va de oïdor. Actualment la connexió i comunicació és fa per mitjans mes moderns, per radio o telèfon. Aquets tres elements barca, bots de fanals i comunicador eren indispensables per pescar ala llum i eren del mateix armador, com ho son Peníscola, Benicarló i Vinaròs, del PP, però, Peníscola i Benicarló busquen i troben bons caladors, Vinaròs no és mou ni busca altres pesqueres, es conforma en estar en un racó del magatzem, esperant millors temps, mentre es distrauen pescant crancs.

Andrus els divendres escolto la informació de com anat la setmana, fas la recepta de cuina, (que bones) i dones els preus de tots els peixos de totes les pesqueres, però no dones mai la quantitat de peix blau capturat per les barques del bou, ni el preu, per què?

Vinaròs, 16/6/2012

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!