CALES I COSTA DE VINARÒS (I)

https://zyciewnorwegii.pl/1179-dtpl13182-szukam-dziewczyny-na-stałe.html 20. Dic, 2010 0 Comments

Premsa diària, “ 25 millones € en el fondo del mar”.Levante 17 d’octubre 2010.

Com cada any per aquet temps ens arriba el tema de la erosió de la Costa, i ens parlen amb alarmisme com si fos una cosa nova.

Els vinarossencs, quasi tots sabem on està la Roca la Gavina, roca que sembla que en un temps passat formava part de la costa ferma de litoral,erosió d’aquesta part de la costa de Vinaròs, zona de migjorn, per la construcció del por de Vinaròs, que talla el transport horitzontal dels sediments i graves. El riu Ebre era un aportador important de arenes, que feien que la fondària de la costa anés mimvan. Pèrdua de fons que fa que les onades, (cops de mar), perden una part important de la seva energia, sediments que ara es queden als embasaments, i fa que el delta de l’Ebre estigui clarament en recessió. Un altre motiu de recessió de les nostres costes, de les Cases a Peníscola,fou l’extracció de graves i arena de les platges, barrancs i rius per la construcció.

Començaren posant els molins de grava al racó del port, per fer el mur de llevant,buidaren la platja i ens quedarem amb la meitat, a penes arribava del port al carrer l’Angel. Mes endavant un molí s’instal·là a la bocana del Cérvol.  A mesura que minvava la grava transformada en arena, els molins pujaven pel riu, fins arribar més amunt de Traiguera.

Procés que ocorregué amb el riu de Benicarló,dons la extracció d’àrids va arribar fins Xert. El barranc d’Aigua oliva també va ser espoliat, se li va traure tota l’arena,grava i terra que tingués, però aquesta vegada no va ser per la construcció, va ser aprofitada per transformar una garriga erma, sense terra, en una finca de tarongers, (quantes casetes de volta es deurien assolar?). la finca és la Bota, i l’amo era un ministre de la UCD, situada justet a la ralla del terme de Vinaròs, però al de st Jordi, al terme de Vinaròs hi avia infinitat de terreny per plantar tarongers, però, la qualificació era diferent, com era diferent al subvenció de l’estat segons la finca estiga al terme de Vinaròs o st Jordi.

filially  

http://idecsas.com/?kandidoz=site-de-rencontre-haute-normandie-gratuit&2ad=23 L’espoli de les graves i arenes de les platges rius i barrancs, ens ha portat a la greu recessió de les platges, que els experts recomanen no actuar en elles,diuen que és mes efectiu i barat el anar retirant els vials i vivendes de primera línea de costa, lo contrari que s’ha fet fins ara.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!