dia 17 tots a Castelló, pel nostre Valencià el Català de tots!!!!

 
 
 

Totes les llengües tenen una història que va paral·lela a la dels seus parlants.

 

 

Al 1635 Lluís XIII reconegué l’Académie Française.

 

Al 1714 Felip V fundàla Real AcademiaEspañola.

 

Al 1911 es creà la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Al1913 l’Institut d’Estudis Catalans publicà les seues Normes ortogràfiques.

 

Al 1932, el 30 de novembre, l’Institut d’Estudis Catalans publicà, de la mà de Pompeu Fabra, el seu Diccionari General dela Llengua Catalana.

 

Al 1932, el 21 de desembre, institucions culturals i escriptors del País Valencià signaven a Castelló dela Planales Normes ortogràfiques. Es tancava d’aquesta manera, d’una manera simultània a tots els Països Catalans, un període de 19 anys en el que s’ajustà la normativització del català.

 

A Castelló dela Planaportem anys celebrant localment aquesta signatura i potser ja toca compartir aquesta alegria, com a mínim, amb tots els valencians i valencianes.

 

Us convidem a celebrar aquesta victòria, que és una victòria de totes i de tots. Us convidem a defensar també el present i futur de la nostra llengua, de la nostra cultura i el benestar dels nostres ciutadans.

 

Us convidem a participar a la manifestació que es farà a Castelló dela Planael proper 17 de desembre a les 18 hores sota el lema de «Per una escola valenciana pública i de qualitat» i a la resta d’activitats de la diada. Hi trobareu informació als document adjunts

 

Les institucions que han endreçat la nostra llengua han nascut de la voluntat popular i no del designi de cap rei. Ara ens correspon a nosaltres fer la nostra feina i no fer cas de les lliçons del rei del país veí.

Us hi esperem!
 
http://castelloperlallengua.blogspot.com/p/adhesions.html
Benvolguts companys i companyes, 

des de la plataforma de defensa de la llengua recentment constituïda Castelló per la llengua us emplacem a mostrar la vostra adhesió -si en compartiu els principis- a la següent crida a la mobilització entorn del 79é aniversari de les Normes de Castelló, per una escola valenciana, pública i de qualitat; la podeu trobar tot seguit i adjunta en format PDF. Les adhesions, de particulars i d’entitats, s’han de formalitzar a través del formulari del bloc de Castelló per la llengua.

Així mateix, estarem agraïts si feu circular aquesta crida entre els vostres contactes i us convidem a manifestar-nos en commemoració de la signatura de les Normes de Castelló i per una escola valenciana, pública i de qualitat el dia 17 de desembre del 2011, a les 18h a la Plaça de la Independència (la Farola) de Castelló de la Plana.

Cordialment, 

Castelló per la llengua a la rencontre de soi vichy

fresnes travestis __

Crida:

 

 • Bhairab Bāzār Per una escola valenciana, pública i de qualitat

  -crida a la mobilització entorn del 79é aniversari de les Normes de Castelló-

  Al País Valencià, ja fa temps que estem acostumats que el govern no contribuïsca a la causa de l’extensió del valencià com a llengua vehiculadora de la vida social del nostre poble, la llengua que hi acompleix la funció de cohesió social. Ans al contrari, fa massa anys que ens n’hem de defensar, dels qui manen, i de la seua política de constant arraconament de la nostra llengua de tots els àmbits en els quals, amb la tenacitat i el compromís de la societat civil, s’havia aconseguit introduir tot compensant (mínimament) el secular domini que el castellà hi havia mantingut.

  Les darreres apostes del govern valencià, com la censura d’un mitjà de comunicació en la nostra llengua com TV3 i l’aposta per un model “trilingüe” en l’educació, que aboca a una reducció d’hores d’ensenyament en català en aquells llocs en què es trobava efectivament implantat i a un domini encara més pronunciat del castellà, ens obliguen novament a eixir al carrer en defensa de la nostra llengua. És per això que des de les entitats que formem part de Castelló per la llengua emplacem la societat castellonenca a manifestar-se per:

  • una escola valenciana, pública i de qualitat. L’escola exerceix una funció clau de cohesió social, i en aquest sentit la llengua dels valencians ha de ser-ne llengua vehicular. S’ha demostrat que el model d’ensenyament en valencià ha donat els millors resultats en tots els camps, i que és l’únic que garanteix l’adquisició de les destreses necessàries en la llengua del país. Cal enfrontar globalment la resistència a l’ofensiva contra el català a l’ensenyament, que també pateixen al Principat, amb l’ofensiva judicial contra el model de conjunció, o a les Illes, on el govern popular promou una educació en què el català hi jugue un paper marginal. L’enemic és el mateix: la defensa l’hem de pensar conjuntament.
  • la reivindicació de la nostra pertinença a la comunitat de llengua catalana, una comunitat lingüística mitjana en el context europeu, ja que la nostra llengua és parlada, dalt i baix del Sénia i a les Illes per vora 9 milions de persones. Reclamem polítiques conjuntes de promoció de la nostra cultura a nivell extern i l’impuls d’estratègies comunes de revitalització i protecció de la nostra llengua i de polítiques culturals que afavorisquen les potencialitats de la nostra comunitat lingüística. Volem un espai comunicatiu conjunt: per la recepció de TV3 i IB3 al País Valencià; i per un Canal 9 digne, sense manipulació, que impulse la normalització del valencià i que es puga veure arreu del nostre domini lingüístic.
  • la resolució de la problemàtica entorn dels models normatius de llengua. Cal que l’AVL reconega sense embuts la unitat de la llengua catalana per estroncar els perills d’una deriva isolacionista, de consolidació en el pla legal i de la normativa lingüística de dues llengües diferents per la via del distanciament dels models formals de la llengua. Contra els qui impulsen la divisió i l’afebliment de la comunitat lingüística catalana, ens reivindiquem en la unitat que ens dóna força per tirar endavant el procés normalitzador. El 1932, les Normes de Castelló van marcar en aquest sentit un camí fet de seny i de fe en les possibilitats del nostre poble: cal aprendre la lliçó i saber-ne estar a l’alçada.

  És per tot això que ens manifestarem el proper dia 17 de desembre, a les 18h a la Plaçade la Independència(la Farola) de Castelló de la Plana; que emplacem els particulars i les associacions de Castelló de la Plana, del País Valencià i de la resta del domini lingüístic català a mostrar la seua adhesió a aquesta crida; i que convidem les associacions de Castelló de la Planaa donar suport i a participar activament de la plataforma mobilitzadora Castelló per la llengua, per coordinar els esforços de tots plegats de manera cada vegada més efectiva i en més àmbits per la plena normalització de la llengua a la ciutat i el seu entorn.

  Castelló per la llengua, desembre de 2011


--
Castelló per la llengua
castelloperlallengua.blogspot.com
 
 
 
 

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!